Googlede Ara pes 7,(pes 2008)

29 Ekim 2007 Facebook'ta Paylaş


Japonların futbol sanatına hoş geldiniz

Seneler önce başladı Japonlar’ın futbol oyunlarına el atması. Çoğu zamanda hüsranla sonuçlandı ve Avrupalılar tarafından beğenilmedi. Bir gün “Winning Eleven” adında bir yapım çıkageldi, o zamanlar piyasada FIFA vardı ve herkes FIFA’cı tabir ile bütünleşmişti. KONAMI firmasının Winning Eleven’nın hayatımıza girişi... sessizce oldu, önceleri burun kıvırdık sonraları değişiklik olsun hep “FIFA oynayalım” şekline getirdik.

Halbuki kendimizi kandırıyorduk. FIFA’da eksik bir şeyler vardı. Aklımızda yapmaya çalıştığımız, ama FIFA’da yapamadıklarımız Winning Eleven’da sergileniyordu. “Acaba FIFA’dan daha iyi mi?” diye aklımıza gelmeye başladığında ise artık her şey için çok geçti. Çünkü son yıllarda FIFA serisi Winning Eleven’a git gide benzemeye başlamış ve bir zamanların tek futbol oyunu rakibinin ciddiyetini anlamıştı. Bu olanların sonucunda artık, 2 tane mükemmel futbol oyununa kavuşacağımızı herhalde yıllar önce söyleseler inanmazdık.

Winning Eleven veya Avrupalıların bildiği diğer adıyla Pro Evolution Soccer (PES) son oyunuyla hayatımıza girmek üzere. Pro Evolution Soccer 2008 demosu dün PC sahipleri için yayınlandı ve nihayetinde sabırsız futbol oyunu sevenler hemen bilgisayarlarımıza indirdik oynamaya başladık. Yalnız oynamaya başlarken az çok nelerin bizi karşılayacağını da biliyorduk. Her yeni PES’te (Uzatma kullanmayacağım kısaca PES diyoruz unutmayalım) olduğu gibi bu seferde bizleri; daha zorlaşmış gol pozisyonları, daha gerçekçi hareketler, daha elden geçirilmiş kontrollerle her şeyin daha iyisi olduğunu biliyorduk, hissediyorduk.

Aynı şeyler PES 2008 içinde geçerli. Demo iki devreli, beş dakikalık maçtan ibaret, ama farklar hemen görülebiliyor. Peki nedir bu farklar dersek hissedilebilirlik açısı ile sıralayabiliriz. Mesela oyun başlar başlamaz çok etkili bir fizik sunumunun olduğu ortaya çıkıyor. Oyuncuların koşmaları hareketleri ve animasyonları serinin diğerlerine göre çok gelişmiş, dahası grafiksel açıdan belki de en çok atlama yaşanan PES oyunu diyebiliriz. Buna ayrı olarak yazının sonunda değineceğim.
Artık her PES’te olduğu gibi futbol alanındaki meşin yuvarlak daha bir gerçekçi ve daha bir ağır, kaldı ki oyun genel olarak daha ağır diyebiliriz. Ağırlaşmış olan yapımda paslaşmalar direk olarak daha fazla öne çıkıyor. Futbolcu “Body Balance” diye tabir ettiğimiz fiziki özellikleri artık çok fazla hissedilebilir seviyede, yani Vierra’nın yanından kaçabilmeniz biraz zor herhalde beni anladınız. Futbolcuların topu sürüşünden tutunda, topla beraber gitmelerine kadar hareketlerde bir değişiklik söz konusu. Artık oyuncularımız ile top sürmek zorlaşmış. Karşıdaki takım boş alanları iyi kapatıyor ve ayağa pasları çok iyi şekilde yapıyor. Bu durumda oyunda hücum ve defans yapabilme özellikleri demodan anlaşıldığı kadarı ile dengelenmiş. Yani Ronaldinho, Henry yada Adriano ile alıp başınızı gitmek biraz zor. Oynanıştaki yenilikleri anlatmakla bitmez; şut çekmek falso vermek her şeyin elden geçirildiğini oynarken rahatlıkla hissediyorsunuz. Kalecilerin biraz daha iyi olduğu ve uzaktan gol atmanın artık çok ince hesaplara döküldüğü ortada. Bugüne kadar benim gibi ikili kapışmalarda artı sağlaması için, duran top çalışmaları yapmanın ise bu oyunla beraber pek getirisi olmayacak. Çünkü serinin öncekileri yapımlarındaki duruş açıları ve falso olayları bu yeni PES’te farklı ve daha bir gerçekçi.

Oyunun seçeneklerinde benim gibi ileri derecedeki PES severler için çok fazla yenilik var. Artık takım komutlarında taktik ekranında sadece takım üzerine değil, birebir oyunculara verilen komutlarla yenilenmiş. Manuel olarak oyuncu oynarken artık oyuna çok daha fazla hakim. Futbolcularımızın anlamsızca değiştirmelerden ve istenmeyen kaleci açılmalarının da önüne geçilmiş durumda.

Artık rakibin boş alan bırakmaması ve her pasımızın direk oyuncumuzla buluşmasını beklemek hayal. Ara pasları ve yan paslar biraz etkili olabilir; ama unutmadan da ekleyelim, artık oyuncumuzun duruş açısının koşarken ki ayak bileklerinin hareketlerinin doğruluğu bile, atacağımız pas ya da şutun yerini bulmasına direk etki ediyor. Artık L2 - R2 tuşları diye tabir ettiğimiz ve adam eksiltmeye yarayan hareketler biraz daha gerçekçi ve etkili. Topla beraber hareket etme özelliği elden geçirilmiş. Belirli oyuncularla çok rahat top ile ileriye gidebilirken defans oyuncuları ile rakibi küçümsemeye kalkarak üstüne gitmek neredeyse imkansız (Kendimden bilirim 3-0’dan sonra Terry ile gol aramaya çalışırdım. Çalım yapardım artık hayal).
Artı hakemlere de değinecek olursak yaptığım onlarca maç sonunda yerinde ve dengeli diyebiliriz. Hareket halindeki rakip futbolcunun önüne görüş açısına göre, baya bir uzaktan kayıp topu almak ya da dokunmak yok. Çünkü tüm oyuncuların oyundaki fiziki özellikleri çok değişmiş durumda. En ufak sert bir hareket ise takibinde cezasız kalmıyor bunu eklemekte fayda var.

Demoda Türkiye’nin de içinde bulunduğu 6 takım ile oynama imkanına sahibiz. Açıkçası ülkemizi; Arjantin, Brezilya, İspanya gibi takımlar arasında demo da bile olsa görmek harika. Oynanış hakkında yazacaklarım tabi ki bu kadar değil. Ama oyunun tam sürümü çıkana kadar beklemek bu tip durumlarda en iyisidir.

PES benim sistemimde çalışır mı?

Şimdi oynanışından az da olsa bahsettiğimize göre, sistem olarak ve teknik açıdan neler bizi bekliyor ona bakalım. Konami özellikle bugüne kadar PES oyunlarında optimizasyonu çok iyi yaptı. Ama daha önceki PES’lerle, PES 2008’in aralarında ciddi anlamda grafik farkı olması, insanın aklına ister istemez; “Acaba sistemimde sorun yaşatır mı?” sorusunu akıllara getiriyor. Sistem gereksinimlerine bakıldığında minimum olarak; GeForce 3 ayarı ekran kartı, 512 ram ve 1.4GHZ işlemci istiyor. Zaten oyunun Settings kısmında “Low – Medium – High” seçeneklerinin üstüne gelip biraz beklerseniz, size ne tür teknolojiyi destekleyen ekran kartı gerektiği de yazıyor.

Low(Düşük) detay için Pixel Shader 1.1 destekli 64MB bir ekran kartı isterken, Medium(Orta) detay için Pixel Shader 2.0 ve 128MB ekran kartına ihtiyaç duyduğunu göreceksiniz. Takdir edersiniz ki High yani yüksek detayda ise Pixel Shader 3.0 standartlarında bir ekran kartı olması gerekiyor. 256MB belleği olmazsa sorun çıkacağı da ortada. İşlemci yönünde 2.4GHz civarında bir işlemci, 512MB ram ve 256MB’lık orta seviye X1600 Pro veya 6600GT sahip ekran kartlarının 1024x768 çözünürlükte yüksek detay ve sorun yaşamadan oyunu oynayabilmesi kuvvetle muhtemel diyebiliriz. Bu arada “Wide Screen” monitörlerde önceki PES oyunlarının çıkardığı sorunlara sıkça rastlamışsınızdır. Ama PES 2008’de, Wide Screen monitörlere tam destek vermesi ile bu sorun çözülmüş diyebiliriz.
“Önceki PES’lerde Shader detayları bu kadar önemli değildi” diye aklımıza takılabilir. Ama PES 2008 grafik motoru ciddi anlamda atılım yaşamız takdir edersiniz ki, modellemelere gerçekçiliği işlemciler ile verebiliriz. Artık yüzler gibi dokulara da ekran kartlarımızın Shader teknolojisi ile efekt vermemiz gerekir. Bu yüzden PES 2008 oyununda Shader destekli ekran kartları ön plana çıkmış. Yani en az 1.1 destekli bir ekran kartınız yoksa oyunu oynayamıyorsunuz. Son olarak da oyunun Readme dosyasında yazana göre, desteklenen ekran kartları arasına Laptop kategorisinin girmediğini belirtmek isterim. Şahsen denemeye fırsatım olmadı, ama ben gene de hatırlatmak istedim.

İşin özü oyun iyi olmuş mu?

İşte yüzde yüz olarak emin olacağım tek doğru budur. Oyun tam kıvamında eski PES oyunculuğundan farklı değil. Herhalde Konami daha iyisini yapana kadar PES 2008’den seri içinde daha iyisi olmayacak diyebiliriz. Hem grafiksel açıdan hem oynanış açısından hem de sistem dostu olması açısından; Pro Evolution Soccer 2008 gümbür gümbür geliyor. Bizleri gene uykusuz bırakacağı ortada. Demoyu gönül rahatlı ile indirebilirsiniz, oyun çıkınca da koşarak gidip alabilirsiniz özellikle PES severlerin beklediğine değecek.



1- http://www.gigasize.com/get.php/3195870004/PS08BYLEO.part01.rar
2- http://www.gigasize.com/get.php/3195870117/PS08BYLEO.part02.rar
3- http://www.gigasize.com/get.php/3195870377/PS08BYLEO.part03.rar
4- http://www.gigasize.com/get.php/3195870478/PS08BYLEO.part04.rar
5- http://www.gigasize.com/get.php/3195870665/PS08BYLEO.part05.rar
6- http://www.gigasize.com/get.php/3195870751/PS08BYLEO.part06.rar
7- http://www.gigasize.com/get.php/3195870870/PS08BYLEO.part07.rar
8- http://www.gigasize.com/get.php/3195871205/PS08BYLEO.part08.rar
9- http://www.gigasize.com/get.php/3195871006/PS08BYLEO.part09.rar
10- http://www.gigasize.com/get.php/3195871270/PS08BYLEO.part10.rar
11- http://www.gigasize.com/get.php/3195871090/PS08BYLEO.part11.rar
_________________
etiketler: PEs 2008 resimleri, pes 2008 türkçe yama, pes 2008 videoları, pes 2008 türkiye ligi, pes 2008 patch, pes 2008 hileleri, pes 7 resimleri, pes 7 çıkış tarihi
pes 7,(pes 2008) başlıklı yazı defa okundu